dinsdag 9 maart 2010

This Man

Op een zekere dag in Januari 2006 tekent een patiënte een portret voor haar psychiater van een man die herhaaldelijk in haar dromen voor komt. In deze dromen geeft de man haar advies over haar privéleven. De vrouw zegt dat ze de man nog nooit in het echt heeft gezien.
Een aantal dagen later zien een andere patiënt het portret liggen op het bureau van de psychiater. Hij zegt dat hij deze man meerdere malen in zijn dromen heeft gezien. Ook deze patiënt zegt deze man nog nooit in het echt te hebben gezien.
De psychiater besluit het portret naar collega's te sturen die patiënten in behandeling hebben met terugkerende dromen. Binnen een paar maanden zijn er vier patiënten die de man herkennen en zeggen dat ze de man regelmatig zien in hun dromen. Al deze patiënten noemen de man "This Man".
Sinds Januari 2006 hebben circa 2000 mensen de man herkend als een terugkerend persoon in hun dromen. Een aantal van deze mensen hebben afzonderlijk van elkaar een portret van de man getekend, vrijwel alle portretten beeldden de zelfde man af.


Wie is deze man? Er is voor mij geen twijfel mogelijk dat het toeval is, deze 2000 mensen, of in ieder geval een groot deel hiervan, hebben de zelfde man in hun dromen gezien. Maar hoe kan het dat zo veel mensen dromen over deze man?
Ik denk dat deze man het resultaat is van een Jungiaans Archetype, een onbewust aangeboren ideeënpatroon dat ervoor zorgt dat bepaald beelden van bijvoorbeeld stereotypen bij iedereen vrijwel gelijk zijn. Denk aan de wijze man die bijna iedereen zich voorstelt als een oude man met een grijze baard. Om deze reden zien bijna alle afgebeelde engelen er het zelfde uit. Deze archetypen komen naast in mythen en sprookjes, ook veel in dromen naar boven. Zo ook deze man. Bij ieder mens, ergens verscholen in ons onderbewuste, is het beeld van deze man te vinden. Onder bepaalde omstandigheden (een overvloed aan emoties of stress) kunnen wij deze man dus tegenkomen in dromenland.

Meer informatie en portretten:
This Man
Jungiaanse Archetypen

2 opmerkingen:

  1. Interessant. Ik neem aan dat al die gevallen in Amerika plaatshadden. Dat betekent dat onze man er anders uit ziet.

    Ik moet ook zeggen dat ik 'm niet ken.

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad in Amerika ontdekt, New York om precies te zijn. Maar de 2000 gevallen die er in de tussentijd bij zijn gekomen zijn verspreid over de hele wereld. Op www.thisman.org is een kaart te vinden waarop mensen die over deze man hebben gedroomd hun locatie hebben ingevoerd. Op deze manier proberen ze een patroon te vinden waar het meest over deze man wordt gedroomd en of hij zich misschien verplaatst. Dit onderzoek is echter meer van belang bij alternatieve theorieën zoals de "dromen surfer". Volgens mij is de locatie van afkomst van de dromer volkomen irrelevant aangezien we door middel van televisie en internet vrijwel overal op aarde te maken hebben met dezelfde beelden en informatie en zo ook de zelfde man in onze gedachten ontwikkelen volgens dit universele gedachten patroon.

    BeantwoordenVerwijderen