zondag 18 januari 2009

De Tilde

Recent onderzoek, uitgevoerd door zgn. prof. Piter Hessel Annema, heeft aangetoond dat een verbluffende 33% van de bevolking dat regelmatig actief is op het zogenaamde communicatiesysteem Microsoft Network (MSN), een non-alfabetisch letterteken vóór de eigennaam invult. Veelal de meest gebruikte tekens zijn: het liggend streepje (-), de apostrof (') en de tilde (~). U zult wellicht denken: 'Waarom? Waarom zou een dergelijk persoon diens naam zonder enig respect voor de keuze van diens ouders en/of voogden aanvullen met een voor zover bekend nietszeggend, non-alfabetisch letterteken?'. Dat U zich dit afvraagt is meer dan logisch en in dit artikel zal een poging worden gedaan deze zaak volledig, dan wel niet deels te verhelderen.
De meest genoemde reden is dat het de naam zou 'opfleuren', ook een veelgenoemde reden is dat het 'de trend' zou zijn en zoals bekend wil de gemiddelde jongere maar wat graag meegaan met de huidige trend. Al met al zijn dit goede argumenten en kan het onderzoek gesloten worden, maar toen ik op het punt stond dit artikel te laten voor wat het was en nog een laatste blik wierp op één van de vele contactpersonenlijsten uit MSN, die ik tijdens dit onderzoek had vergaard, schoot mij iets te binnen: rangorde.
De jeugd van tegenwoordig is constant bezig met het onderhouden van een zekere 'rangorde'. Om deze rangorde te behouden vormen de individuen groepen (zuilen), vervolgens worden aan deze groepen rangen gelabeld. Iedere groep heeft een eigen rangorde uit een eigen perspectief en stelt zichzelf op de hoogste rang. Zodoende plaatsen de zogenaamde 'Tutjes', de meisjes die ogenschijnlijk veel tijd in hun uiterlijk en make-up steken, zichzelf op de hoogste rang en de 'Nerds', zij die streven naar intellectuele verrijking, op een beduidend lagere rang. De Nerds zouden 'geen sociaal leven hebben en alleen met de neus in de boeken zitten'. Natuurlijk gebeurt dit ook in tegengestelde richting. De Nerds vertelden mij hoogmoedig dat de Tutjes 'dom' of zelfs 'hersendood' zouden zijn.
Om deze rangorde te uiten worden deze tekens ingevoegd, aangezien de contactpersonenlijsten in MSN alfabetisch geordend worden en de non-alfabetische lettertekens bovenaan worden geplaatst. Zodoende kan iemand laten zien dat hij of zij trots is op diens rang en zichzelf door dit simpele trucje bovenaan plaatst. Een tijdje gaat dit goed totdat de trend wil dat steeds meer mensen zich in deze trots begeven en er zóveel namen met één van deze tekens zijn dat er bovenin de lijsten vervolgens een wanorde ontstaat. Om dit probleem op te lossen worden er spaties ingevoegd tussen de tekens en de eigennaam. Hoe meer spaties, des te hoger de rang. Hierdoor ontstaat een heuse 'rangenwedloop' en volgen namen met ellenlange ruimtes vóór de eigennamen
Nu de mogelijke onderliggende reden aan het licht is gekomen beëindig ik dit artikel. Heeft U vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het mij weten in de onderliggende reactiekolom. Ik dank U hartelijk voor het lezen van dit artikel,
zgn. prof. Piter Hessel Annema.

2 opmerkingen:

  1. die rangorde is leuk bedacht maar klopt niet. Het is vooral de trend en het leuke staan is bijzaak. Vet artikel, prof Piter!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk, dat de rangorde wel degelijke en belangrijk onderdeel is voor de vele non-alfabetische tekens in de namen. Vele mensen willen zich waarschijnlijk belangrijk voelen of laten zien, dat ze zich belangrijk voelen en laten dat zien, door middel van een non-alfabetisch teken in hun msn naam. Naar mijn mening is dit geheel ontstaan uit 'leukigheid', waardoor er een rangorde ontstond (mensen zagen in, dat dit een rangorde opleverde), waarna er een trend ontstond.

    BeantwoordenVerwijderen